COLOSTRUM DELACT – řešení pro lidi trpící laktózovou intolerancí

Laktózová intolerance je porucha trávení a vstřebávání mléčného cukru laktózy. Obtíže se většinou projevují zvýšenou plynatostí, bolestmi břicha, případně i řidšími stolicemi po požití mléka nebo méně často i po konzumaci mléčných výrobků. Příčinou laktózové intolerance je nedostatečná tvorba enzymu laktáza v tenkém střevě. Tento enzym štěpí laktózu na jednoduché cukry (monosacharidy glukózu a galaktózu). Důležité je nezaměňovat laktózovou intoleranci s alergií na bílkoviny kravského mléka.

Jsou popsány tři typy laktózové intolerance:

  • vrozená – úplné chybění enzymu laktáza
  • primární – nedostatečnost enzymu laktáza. Jde o geneticky „naprogramovaný“ úbytek enzymu laktázy v tenkém střevě. Často souvisí s nižší konzumací mléčných výrobků v dospělosti, čímž se pak tvoří enzymu méně. Při zvýšení příjmu mléka se potom mohou objevit zažívací problémy.
  • sekundární – vzniká v důsledku poškození tenkého střeva nebo zrychleným pohybem tráveniny ve střevě v důsledku jiné nemoci (např. neléčené celiakie, Crohnovy choroby či infekčního onemocnění).

V naší populaci trpí laktózovou intolerancí přibližně 10 % obyvatel (ve světě je to až 70 % - zejména v oblastech, kde se běžně nekonzumuje mléko; např. Thajsko, Afrika). Ve většině případů jde o primární typ intolerance.

Pro konzumenty, kteří trpí laktózovou intoleranci jsme připravili novinku na českém trhu

 COLVIA COLOSTRUM DELACT v praktickém balení ( kompostovatelný Doypack sáček) o obsahu 50 g. 

Colostrum-delact-50g