Vánoční kapr patří k tradičním symbolům Vánoc a na Štědrovečerním stole nesmí chybět. Proto jsme si pro Vás připravili dva recepty, jeden velmi tradiční, a druhý trochu neobvyklý.
Smažený Štědrovečerní kapr na Original Pure Ghí másle
Suroviny:
- 2kg filetů z kapra (cca 2ks na porci)
- 1 hrnek hladká mouka
- 2 ks vejce
- 0,2l mléka
- 1 hrnek strouhanka
- sůl
- Original Pure Ghí máslo z colostra
Postup:
- Kapra osolíme a necháme odležet v ledničce.
- Připravíme si do jedné misky hladkou mouku, do druhé rozšleháme mléko s vejci a do třetí strouhanku.
- Filety osušíme a obalujeme postupně v mouce, vejci a strouhance, a pak znovu v mouce a vejcích a na závěr zlehka ve strouhance.
- Obalené porce rozložíme vedle sebe (neukládáme na sebe, aby porce kapra neprovlhly).
- V hlubší pánvi rozpálíme Original Pure Ghí máslo z colostra, vložíme porce kapra a pomalu smažíme po obou stranách, dokud vánoční kapr nezíská zlatavou barvu.
Pečený kapr s pórkem, česnekem a Original Pure Ghí máslem
Suroviny:
- 800 g filet z kapra
- 1 citron
- 1/2 lžičky kmínu
- 50 g Original Pure Ghí másla z colostra
- hrst pórku nebo jarní cibulky
- 4 stroužky česneku
- sůl
Postup:
- Filet z kapra osolíme, okmínujeme, z obou stran pokapeme citronem a necháme odležet v ledničce.
- Předehřejeme si troubu na 180°C.
- Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj filety.
- Filety posypeme na plátky nakrájeným pórkem, česnekem a přidáme trochu Original Pure Ghí másla z colostra.
- Pečeme v troubě přikryté 30 minut.
- 5 minut před koncem odkryjeme a dopečeme dozlatova.