Lactoferin - speciální mléčná bílkovina, která plní důležité funkce v lidském organismu.
Lactoferin, vyskytuje se v kravském mléce, ale nejvíce ho obsahuje colostrum (první mléko, mlezivo). Je to speciální mléčná bílkovina, která plní důležité funkce v lidském organismu. Jeho hlavním úkolem je stimulace imunitního systému a úprava střevní mikroflóry, jejíž správné složení zabraňuje infekcím trávícího traktu. Lactoferin spolupracuje s imunoglobuliny a proteiny, které podporují správné fungování imunitního systému. Tento protein vykazuje silné antimykotické, antivirové, antibakteriální a antiparazitické vlastnosti. Antibakteriální účinek je dán především jeho schopností vázat železo (železo je jedním z nejdůležitějších prvků v těle, nezbytným pro jeho správné fungování), interakcí se složkami buněčných stěn bakterií, což zabraňuje jejich dalšímu pomnožení, účastí na oxidačních procesech a také spolupráci lactoferinu s imunoglobuliny. Kromě funkcí podporujících imunitní systém, má lactoferin také funkci imunostimulační a působí proti rakovině. Pravidelné užívání colostra, ovlivní zdravotní stav vašeho organismu a především vašeho imunitní systému.